Den anden verden julekalender

Den anden verden julekalender fra DR1

Holdet bag

Den anden verden julekalender har  hovedforfatterne Nikolaj Scherfig og Bo Hr. Hansen. Konceptuerende instruktør er Lars Kaalund, og DR Drama-producent er Andreas Hjortdal. I hovedrollerne er Caroline Vedel og Fanny Leander Bornedal som de to søstre, Christine Albeck Børge som deres mor og teaterdirektør samt Lars Brygmann som teatrets altmuligmand. Derudover er blandt andre Sofie Gråbøl, Nicolas Bro, Kirsten Lehfeldt og Andreas Jessen at finde i eventyrverdenen.

De 24 afsnit er optaget over otte måneder på forskellige locations i Danmark og i studierne i TV-Byen i Søborg.

Den Anden Verden kan ses på:

DR1 – hver aften kl 19.30

Ultra app’en og på dr.tv fra kl 6.00 om morgenen

’Den Anden Verden’ er en julekalender for de større børn og deres forældre. Et eventyrligt og magisk drama om de omvæltende og udfordrende år vi alle går igennem i overgangen fra barn til voksen.

Vi følger to tvillingesøstre på 15 år, der tager deres første skridt ind i en fascinerende, farlig og uforudsigelig voksenverden. Med Brdr. Grimms eventyrlige fortællinger som bagtæppe for historien møder søstrene de omvæltninger, udfordringer og opgør, der hører teenageårene til på en ny og magisk facon.

’Den Anden Verden’ handler om at frigøre sig fra det, man kender, og om at turde begive sig ud på ukendt og gyngende grund. Om at tage chancer og have mod til at udfordre sig selv for derigennem at lære sig selv bedre at kende. Og hvilket bedre sted at gøre det end i en magisk eventyrverden med syv små dværge, en smuk prins, en farlig heks, en ond dronning, et lille spejl på væggen dér og et magisk slot på den anden side af bjergene.

 

’Den Anden Verden’ er også en historie om kærlighed, jalousi og drama mellem unge mennesker, der går op og ned ad hinanden hver dag. Om de følelser, der udvikler sig til konflikter, som bliver til opgør og slutter i forsoning eller adskillelse. Og om en hverdag, der gradvis forandrer sig i takt med at man bliver ældre og fokus styres nye steder hen.

 

Producent Andreas Hjortdal siger om ’Den Anden Verden’:

 

”I ’Den Anden Verden’ genskaber vi de ikoniske Brdr. Grimm-eventyr og giver dem et nyt og frisk tvist – både i fortællingen og visuelt. Julekalenderen fokuserer på det, der er kernen i Brdr. Grimms fortællinger – nemlig den universelle fortælling om det at blive voksen. Om at være ung og modig og turde tage de første skridt ud i en ny og fascinerende verden. Derudover ønsker vi med ’Den Anden Verden’ at fortælle en underholdende, smuk og spændende historie som familien kan samles om i december måned.”

EN EVENTYRLIG FORTÆLLING

’Den Anden Verden’ er den eventyrlige fortælling om de to tvillingesøstre SARA og ANNA på 15 år. Sara og Anna er begge involveret i børne- og ungdomsteatret DET GYLDNE TEATER, som ledes af deres mor, RIKKE. Sara skal spille hovedrollen i årets juleforestilling, om hvad der skete med Tornerose, efter hun blev vækket af prinsen. Anna, som lider af sceneskræk, er sufflør og hjælper til på teatret.

Sara bliver forelsket i sin medspiller, Janus, og tror, hun kan erobre ham, men Janus har allerede en kæreste. I kærestesorg, trods og desperation balancerer Sara på rækværket af en bro over en å og falder i vandet. Hun mister bevidstheden, og mens Anna kæmper for at få hende op af åen, kommer Sara i kontakt med Brødrene Grimms dramatiske og farlige eventyrverden, hvor hun glider ind i Snehvide-eventyret som sig selv i Snehvides sted, på flugt fra Den Onde Dronning.

Sara møder De Syv Små Dværge og ikke mindst Prinsen, som hun forelsker sig heftigt i. Men netop som hun er kommet i kontakt med ham, bliver hun rusket hjem af Anna. Sara tror, hun har drømt, men en grannål fra eventyrverdenen afslører, at hun har været af sted. Hun finder en måde at bruge sit åndedræt på, der sender hende ind i eventyret, mens det ser ud, som om hun sover. Anna bliver pålagt den vigtige opgave at vække Sara, når hun skal tilbage fra ’Den Anden Verden’.

Herfra tager begivenhederne fart. Sara har besluttet sig for, at hun vil vinde Prinsens hjerte. Men hun skal runde nogle flere Grimm-eventyr og gå grueligt meget igennem, før Prinsen og hun får en chance for måske at nå hinanden.

I virkelighedens verden begynder Sara at finde teateruniverset barnligt og distancerer sig fra sine omgivelser. Anna bekæmper sin sceneskræk og overtager hendes rolle. Og mor Rikke kæmper for at få lov til at gennemføre sin forestilling, eftersom sponsoren Søren stiller ultimative krav til hende. Han vil have nisser med i eventyrstykket, ellers lukker han teatret.

Den Onde Dronning ønsker til stadighed at være den smukkeste i landet her og forfølger Sara, uanset om hun kommer til ’Den Anden Verden’ i skikkelse af Snehvide, Askepot eller sig selv. De onde stedsøstre vil også giftes med Prinsen og låser Sara inde i fadeburet. Heksen fra Hans & Grete har bagt en masse smukke og lækre kager, men hun er sulten på noget andet. Sara møder masser af modstand i ’Den Anden Verden’ og må få hjælp fra nye og gamle venner for at overvinde de farer og udfordringer, som hun møder på sin vej i ’Den Anden Verden’

’Den Anden Verden’ er Grimms Eventyr fortalt på en ny måde for hele familien.

Janus er på alder med Sara og Anna og har været skuespiller på Det Gyldne Teater, så længe han kan huske. For tiden øver han på rollen som Prinsen, der vækker Tornerose med et kys. Det kommer bag på ham, at Sara bliver så vild med ham udenfor scenen – de har jo kendt hinanden altid, og desuden har han allerede en kæreste, skøjteprinsessen EMMA. Janus er en blid og følsom fyr, men går ikke af vejen for en god fægtekamp med sin ven ALBERT, der spiller den onde fe i Det Gyldne Teaters juleforestilling.

15 år gammel. Sara er vokset op med sin mors teater og har haft flere hovedroller. Hun er teenager med stort T og er ved at være træt af de barnligt-naive eventyrstykker, som hendes mor skriver. Da hun finder vejen til Grimms eventyrlige verden, opdager hun et univers, som er forunderligt og stort, og som hun bliver draget af. Så draget, at hun har svært ved at sige stop, selv når legen bliver allermest farlig. Sara MÅ bare af sted til ’Den Anden Verden’, for tænk hvis det lykkes at score Prinsen.

KARAKTERERNE

Eventyrprinsen fra ’Den Anden Verden’. En romantisk helt på hesteryg og med sit eget slot. Prinsen længes efter at finde den helt rigtige pige og søger overalt i riget. Men da han og Sara forelsker sig i hinanden, må de begge sande, at der er modstandere og forhindringer overalt, og at det kræver en stor indsats bare at få lov til at nærme sig hinanden.

Teatrets scenograf og altmuligmand. Startede Det Gyldne Teater med Mikkel i sin tid og har siden Mikkels død været Rikkes tro væbner. Philip er en original og dygtig scenograf, der sikkert kunne have gjort karriere på større teatre, skønt han har visse problemer med at overholde deadlines. Philip kunne dog næppe forestille sig at være et andet sted; han elsker Det Gyldne Teater. Philip får hjælp af verdens mest umulige assistent, PEDE, der til gengæld kan læse Grimms eventyr på tysk og har sans for magiske verdener.

Det Gyldne Teaters sponsor. Søren er blevet rig på sin kæde af ’Sørens Bistro’-restauranter, men han har en stor, nostalgisk kærlighed til børneteater, fordi han mener, at hans barndoms teateroplevelser har været med til at forme ham. Derfor har han investeret mange penge i Rikkes teater, men synes, at Rikke træffer de forkerte valg. Han vil have nisser med i juleforestillingen, og desuden synes han, at hans datter CAMILLA bør få en større rolle i stykket.

Mor til Sara og Anna og leder af Det Gyldne Teater, som laver halvprofessionelle forestillinger med børn og unge i alle rollerne. Rikke fik tvillingerne med sin ungdoms kærlighed, Mikkel, der døde, da pigerne var et par år gamle. Mikkel startede i sin tid Det Gyldne Teater, og Rikke viderefører det i hans ånd. Hun taler stadig med sin afdøde mand, som hun spørger om råd, hver gang hun er i tvivl. Rikke har svært ved at lukke en ny kærlighed ind i sit liv – og bruger i stedet al sin energi på teatret.

15 år gammel. Anna er ligesom sin tvilling Sara vokset op omkring Det Gyldne Teater og spillede masser af roller, da hun var mindre. Men på et tidspunkt blev hun ramt af alvorlig sceneskræk og har siden arbejdet i kulisserne som sufflør og medhjælper. Anna er ’lillesøster’ i tvillingeforholdet og er vant til, at Sara styrer. Men da Sara oftere og oftere tager af sted til ’Den Anden Verden’ og mister interessen for teatret, åbner der sig nye muligheder for Anna.

En gruppe på syv små mænd, der bor ude i den store skov, fordi menneskene fra landsbyerne synes, de er underlige. Men Prinsen har en alliance med de hårdtarbejdende små mænd, der henter guld og krystaller op af deres mine. Lederen af gruppen er HEINZ, den sureste er KARL, mens Sara bliver særligt gode venner med OTTO, der har svært ved at holde på alle de hemmeligheder, som Heinz synes, han skal. Otto vil gå meget langt for at hjælpe Sara/Snehvide.

Dronningen bor på sit eget dystre slot i udkanten af riget. Hun er besat af sin egen skønhed og kan ikke tåle, hun er ved at blive en temmelig moden kvinde. Derfor må hun konstant søge bekræftelse hos SPEJLET, der gør sit bedste for at tale hende efter munden, men ikke kan lyve. Derfor må det igen og igen indrømme, at nok er Dronningen smuk, men et sted i ’Den Anden Verden’ er der en ung pige, som er smukkere endnu …

Prinsessekjoler og de syv små dværge får et moderne tvist

I dette års DR-julekalender møder seerne velkendte figurer fra eventyruniverset, såsom Snehvide, Askepot og Hans og Grete. Men i ’Den Anden Verden’ er kostumerne mindre traditionelle og bærer i højere grad præg af referencer fra nutiden.

”I ’Den Anden Verden’ vil vi gerne tilføre kostumerne i julekalenderen et moderne udtryk. For eksempel er de syv små dværge nogle hårde gangsterrappere med guldtænder, som er smurt ind i guld fra top til tå. Vi vil gerne give den gas rent visuelt, så vi kan byde på noget, folk ikke ser hver dag i fjernsynet,” siger kostumedesigner Anja Vang Kragh.

KOSTUMERNE

De traditionelle prinsessekjoler får også et drys moderne tryllestøv og har samtidig en stor betydning for den samlede fortælling af ’Den Anden Verden’. Første gang, Sara sætter foden i ’Den Anden Verden’, er hun iført Snehvides kjole, som er sammensat af et fint gammelt mønster, der er lavet i digitalt print. Kjolen vil blive brugt i samtlige 24 afsnit af årets julekalender, men ændrer sig for hvert eventyr, Sara går igennem.

 

”Kjolen går fra at være en ”ungpigekjole”, når Sara er i Snehvide-eventyret, til også at være gammel og slidt, når hun er i Askepot-eventyret og til en mere sofistikeret kjole, når hun møder prinsen i det gyldne slot. Ideen med kjolen er, at den symboliserer Saras udviklingsproces i de 24 afsnit fra ung pige til mere voksen og moden pige”, siger Anja Vang Kragh.

 

Kostumerne til ’Den Anden Verden’ har taget over et år at lave klar til julekalenderen.

SCENOGRAFIEN

En skandinavisk og eventyrlig julekalender

’Den Anden Verden’ skildrer i alt tre universer: Den virkelige verden, teaterverden og Brødrene Grimms eventyrverden, der alle tre er meget forskellige i deres udtryk. Kulisserne til Brødrene Grimms eventyrverden går væk fra det uskyldige Disney-univers hen imod et mere kantet og farligere univers, der er inspireret af skandinaviske og gamle russiske folkeeventyr.

”Det er okay, at eventyr også er farlige, kantede og mørke og ikke kun pæne, genkendelige og lyserøde – men mere sådan som Brødrene Grimm også selv beskriver det; mere voldsomt og overraskende, hver gang Sara træder ind i den,” siger Nikolaj Danielsen, der ser det som en gave at få lov til at lege med et anderledes eventyrunivers.

En vigtig detalje ved ’Den Anden Verden’, som produktionsdesigneren Nikolaj Danielsen gerne vil have, at publikum lægger mærke til, er forskellen på den virkelige verden og eventyrverden, som Sara træder ind i. I den virkelige verden møder vi tvillingepigerne Anna og Saras hjem, og her er det vigtigt, at kulisserne viser et normalt hjem, som alle børn kan relatere til. Ifølge Nikolaj Danielsen opstår magien og fantasien først, når Sara træder ind i ’Den Anden Verden’.

”Det handler om at børn kan nyde ’Den Anden Verden’ og gå på opdagelse, og at de tør lade sig drage ind i fantasiens verden, ligesom Sara gør.”

Nikolaj Danielsen startede på udviklingen af kulisserne for halvandet år siden.

ULANDSKALENDER I 3D

Den første papjulekalender i 3D-format

I år vil Børnenes U-landsjulekalender tage udgangspunkt i ’Den Anden Verden’. Hver låge består af forskellige elementer fra Saras eventyrbesøg i Brødrene Grimms eventyrunivers. Derudover er julekalenderen lavet som en pop-up-kalender i 3D-format, der skal forestille et værelse i det gyldne slot, hvor Saras prins bor, og som også repræsenterer en vigtig scene for Sara hen imod slutningen af julekalenderen.

 

CREDITS

Hovedforfattere

Nikolaj Scherfig

Bo Hr. Hansen

 

Episodeforfatter

Morten Dragsted

Konceptuerende instruktør

Lars Kaalund

Production designer

Nikolaj Danielsen

Konceptuerende fotograf

Jesper Tøffner

Eventyrkostume-designer

Anja Vang Kragh

Skuespillere

Caroline Vedel – SARA

Fanny Leander Bornedal – ANNA

Christine Albeck Børge – RIKKE

Lars Brygmann – PHILIP

Andreas Jessen – PRINSEN

Sofie Gråbøl – DRONNINGEN

Sigrid Husjord – HEINZ

Jacob August Ottensten – JANUS

Producent

Andreas Hjortdal

Souschef DR Drama

Lars Hermann

Dramachef

Piv Bernth

 

BILLEDGALLERI

Klik på billederne for høj opløsning

Billederne er til brug i forbindelse med foromtale af DRs programmer eller redaktionel omtale af DR og DRs programmer. De må ikke anvendes til kommercielle formål. Hvis du vil bruge et billede til andet end foromtale eller redaktionel omtale, så kontakt DR Arkivsalg. DR har alle ophavsrettigheder til billederne i denne kategori. Må anvendes til omtale af radio- eller tv-programmer fra DR eller til redaktionel omtale af begivenheder med forbindelse til DR.

Læs mere om brugen af billeder her.

Art Director: Ane Bang

Stillfoto: Per Arnesen

Kreativ kampagneproducer: Mette Lybæk Isager

DR Presse & Kommunikation:

Anne Sofie Christensen Bau

mobil: 5120 3838

asoc@dr.dk